נוסח ברכת המזון / אשר יצר בבוקר / עבודת ה' בשמחה

שאלה:

שלום כבוד הרב,
א' – יש לי סידור שאני לא יודעת אם הוא ספרדי או עדות המזרח ואני מעדות המזרח, לא כתוב על הסידור אם הוא ספרדי או עדות המזרח, האם מותר לי להתפלל בו? ( התפללתי בו כבר לפני )
ב' – ההורים שלי ואני הלכנו לחנות של דברים של קדושה ויהדות ואני נתתי להם לקנות ספרון של ברכת המזון נוסח ספרד האם מותר לי לברך מתוכו?
ג' – האם לפני ברכת המזון צריך להגיד פעמיים בשם ה' "ויהי נועם * א-לוהינו עלינו ומעשה ידינו כוננה עלינו ומעשה ידינו כוננהוא" כי אני לא יודעת אם מותר אז אמרתי פעם אחת ואת הפעם השנייה בלי שם ה'
ד' – בברכות השחר צריך להגיד אשר יצר בלי ללכת לבית הכיסא?
ו' – לא אמרתי בק"ש שעל המיטה כמעט כל הזמן הריני מוחלת וסולחת על אנ°ס אבל על השאר כן אמרתי כי חשבתי שזה מה שזה ומסתבר שזו לא הייתה הכוונה אז התחלתי להגיד, האם יצאתי ידי חובה בפעמים שלא אמרתי?
ז' – מותר לברך ברכת הכוהנים למישהו שאינו כהן בתפילת מנחה ושחרית וערבית? ולברך כרגיל בעמידה רגילה?
ח' – כשעושים תשובה חייב להגיד "חטאתי עוויתי פשעתי"? ולדפוק בשלב הווידוי?
ט' – האם זו באמת מצווה להיות בשמחה?

תשובה:

שלום וברכה

1. מאוד מומלץ לברך לפי הנוסח שלפי מנהגכם, מאוד קל לדעת את הנוסח אם רק תראי את זה למישהו שרגיל לברך. למשל, אם ברכת המזון מתחילה הזן את העולם כולו וכו', זה אשכנז או ספרד – לאשכנזים, אבל אם זה מתחיל הא-ל הזן אותנו ואת העולם – זה עדות המזרח ולספרדים.

2. כנ"ל. תבדקי אם זה לפי מנהגכם, ברכת המזון עולה כמה שקלים וזה אגב גם מודפס בכל סידור תפילה. יוצאים ידי חובה בכל נוסח, אבל כדאי לברך לפי המנהג.

3. לא חייבים לומר בכלל, ואין בעיה לומר גם פעמיים, זה פסוק.

4. יש בזה מחלוקת, למעשה אומרים את זה אחרי שהולכים לשירותים, בבוקר כל אדם בדרך כלל הולך לשירותים.

5. יצאת ידי חובה.

6. אסור לומר ברכת כהנים בשמונה עשרה. זה הפסק בתפילה, ואם  אומרים גם את הברכה שלפני אשר קדשנו וכו', זו ממש ברכה לבטלה.

7. לא מעכב. העיקר לפרט את החטא, להתחרט ולקבל לעתיד שלא לחזור עליו.

8. העיקר הוא לשמוח בעבודת ה', לשמוח בכל מצוה, לשמוח שאנחנו יהודים, לראות את הטוב בכל דבר, לראות בהטבת ה'. אין הכוונה שמי שכרגע אין לו מצב רוח עבר איסור, זו עבודת חיים לא קלה שמטבע הדברים יש בה עליות וירידות, הצלחות ונפילות, אבל זה חשוב להיות שמחים…

שנזכה לכל הטוב.