מתווך שאינו מבקש דמי תיווך

שאלה:

במהלך המשא ומתן לקניית דירה, צירף המוכר את רבו שיעזור במשא ומתן, הרב תיווך בין הצדדים במשך תקופה ארוכה וסייע בסגירת העסקה. לאחר חתימת החוזה המוכר מיוזמתו שילם לרב אחוז מערך הדירה. האם הקונה חייב אף הוא לשלם ל"מתווך" על אף שהוא אינו דורש זאת כלל ופעל בעניין מתוך רצון כנה לעזור?

תשובה:

שלום וברכה,

אם המתווך לא דורש שכר תיווך אין חובה להציע לו תשלום, יתכן ופעל למטרת חסד ולא הייתה בכוונה לקבל תשלום.

אם המתווך ידרוש תשלום יצטרכו לשלם לו כחצי מתשלום של מתווך.

בהצלחה.

מקורות:

הש"ך סימן רלב ס"ק ב הביא את דעת הש"ג שמלווה שלא תובע הלוואתו אינו חייב לשלם לו, שמא מתנה נתן לו. והש"ך כתב עליו וצ"ע. ונראה שכל מחלוקתם דווקא בהלוואה שיש ודאי חוב שע"ז סובר הש"ך שגם אם לא תובע חייב לשלם, אבל רב שנכנס לעזור לצדדים שמא כוונתו הייתה לעבוד בחינם וכיון שאין כאן ודאי חוב גם הש"ך מודה שאם לא תבע שאינו חייב לשלם ותולים שהתכוון לעזור בחינם.