היחס לצדיקים / איך יודעים מי צדיק באמת?

שאלה:

שלום הרב,

אני קורא את ליקוטי מוהר"ן (כרגע הגעתי לתורה טו') ואני מרגיש שיש הרבה עיסוקי סביב 'צדיק אמת', 'צדיק הדור' שהרבה דברים החל משלבי ה'תשובה' ל'יראה' ודברים נוספים תלוים בו (מקווה שאני פה לא חוטא לדברי רבי נחמן ולא מטעה, אלא כפי שקראתי והבנתי) ואפילו ה'וידוי דברים' על מנת לתקן את המקולקל על ידינו על מנת לזכות לכפרה תלוי בגורם חיצוני – 'תלמיד חכם' כמדומני.

אני מתחבר אל כתבי רבי נחמן, ממה שקראתי עד כה, ההידור במעלת הענווה שיש להתחזק בה, במעלת התפילה ועוד אך לגבי ההתקשרות אל הצדיק אני חלוק – אני גם איני יודע מיהו באמת צדיק הדור שחי בימינו שאני יכול להתקשר אליו, איני יודע להבדיל בין צדיק אמת לצדיקי השקר שיש בדורנו, ואיני יודע גם מיהו תלמיד חכם אמת שאין בו כל פניות ואחיזת היצר. כך כיצד אולי לברור בין הדגש והחשיבות של התדבקות בצדיק וגורם חיצוני לבין עבודת השם האישית שלי ולקבל עצות מהרבי?

תודה הרב

תשובה:

שלום וברכה

אכן, אחד הדברים הבולטים מאוד בתורת רבי נחמן, זה הנושא של הדבקות בצדיק, וצדיק האמת וכו', הרעיון בכללותו קיים בכל ספרי החסידות, והוא אחת הנקודות הבולטות בהבדל בין הגישה החסידית לזו שאינה חסידית, אבל בברסלב זה קיבל דגש הרבה יותר חזק מבכל מקום אחר. לעצם שאלתך נחלק את הדברים לשתים: האם אתה מתחבר לעצם הרעיון זה נושא בפני עצמו, יש אנשים שמרגישים שאכן עבודת ה' שלהם מצריכה דבקות באיש קדוש, והדרכה צמודה, ויש אנשים שדוקא רוצים לגעת הנפש הפרטית שלהם וליצור את החיבור הישיר שלהם עם בורא עולם שלפי הרגשתם אין בו מקום לאדם אחר באופן כה משמעותי. הדרכה כן, לשמוע לגדולי הדור זה דבר הגיוני פשוט, ללכת בדרכי תלמידי חכמים ולא לסלול דרך שונה זה פשוט, מי אנחנו שנדע לסלול דרך, אבל עבודת ה' שלהם היא אישית, וזה בסדר.

נקודה שניה, איך יודעים מי צדיק אמת, בענין זה אנחנו מרבים לכתוב כאן באתר ונחלק את זה כרגע לשנים לאור שאלתך, בענין צדיק שהוא גדול דור, יש לחפש אחרי מישהו שכמות עצומה של תלמידי חכמים נאותים לאורו, לא יכולה להיות לנו טעות בהבחנה לגבי צדקתו של הגר"ח קנייבסקי אחר שכל כך הרבה צדיקים ותלמידי חכמים בכל מקום רואים בו אדם גדול. לגבי רב מקומי, איך נדע שאנחנו מתייעצים או לומדים מרב שהוא ירא שמים באמת, ועובד ה' באמת, ותלמיד חכם אמיתי, צריך לדעת דבר ראשון שהוא מוערך על ידי תלמידי חכמים, דבר שני שבכל הנהגותיו אנחנו בעיניים הפשוטות שלנו לא רואים דופי: אנחנו מזהים אצלו חכמת חיים, ענווה וצניעות ויראת שמים, נעימות, שום משחק של כבוד וכו', לעולם אינו מבקש כסף על ברכה וכדומה, אינו מתיימר להיות מקובל או עוסק במיסטיקה וסגולות, אלא עיקר עיסוקו ושיגו ושיחו בגמרא ובהלכה.