מתווך שלא הבין את כוונתו של המוכר

שאלה:

יש לי וילה גדולה שעמדה הרבה זמן למכירה ולא מכרתי כי לא מצאתי לקוח שיהיה מוכן לשלם את הסכום ששווה לי בשבילו למכור.
יום אחד מתקשר אלי חבר בקהילה ומתעניין על הבית לקרוב משפחתו הוא סיפר לי שהוא מתווך והוא לא מבקש דמי תיווך רק אם ארצה אשלם לו,

בסופו של דבר המחיר שביקשתי לא התאים לו

ואז אמרתי למתווך אם תמצא לי קונה ב3 מיליון אשלם לך שכר הגון

לא היה בכוונתי לשלם לו כלום אם יציע לי לקוחות בפחות מכך

רק אם ישיג לקוח שמשלם טוב יקבל שכר טוב

כי לקוחות שמוכנים לקנות בזול היו לי בלי מתווכים

למעשה הוא תיווך ללקוח אחר את הבית שלי אך גם הלקוח הזה ירד מהפרק כי לא היה מוכן לשלם את הסכום שביקשתי

בינתיים עברו כמה חודשים טובים והייתי קצת לחוץ והסכמתי לרדת מהסכום וכבר היה תקיעת כף עם שכן בר מצרא לקנות את הבית בסכום של 2777
(הלקוח ששלח המתווך היה מוכן לשלם 2600 כמובן ששללתי מכל וכל)

אך פתאום השכן קצת נסוג והתעכב, בינתיים מתקשר אלי שוב הלקוח ששלח המתווך, אמרתי לו תשמע מישהו היה מוכן לשלם 2777 אם זה מתאים לך אסגור אתך זה היה בטלפון

אחרי קצת זמן הוא מתקשר אלי שהוא רוצה לסגור אתי שאני יבא אליו הביתה
זמן קצר אחרי זה מתקשר אלי המתווך שנודע לו שאנחנו הולכים לסגור ומגיע לו דמי תיווך
אמרתי לו שהוא לא הבין אותי ולא היה כוונתי לשלם דמי תיווך על מכירה במחיר זול כי במחיר זול יכולתי למכור בלי מתווך

אך אמרתי לו שבכל זאת לפנים משורת הדין אשלם לו משהו
למעשה הגעתי אליו הביתה והתברר שהוא לא מוכן לשלם את הסכום הזה והוא רוצה שאני יוריד עוד והתחיל להלחיץ אותי על החריגות שיש על הבית למרות שאני קניתי אותו ולא היה שום בעיה
וניסה להוריד עוד הייתי לחוץ באותו זמן והסכמתי לרדת עוד, בסוף סגרנו על 2685.

פתאום מתקשר המתווך ודורש דמי תיווך הסברתי לו שזה מתחת לסכום שכבר הסכימו לשלם לי בלי תיווך
ולא עלה על דעתי שעל סכום כזה אצטרך לשלם לו במיוחד שלא עשה כלום להעלות המחיר אצל הקונה ששלח
ועל זה הוא עונה כי לא ביקשת ממני אך הסיבה שלא ביקשתי ממנו כי לא החשבתי אותו כמתווך בכלל

מה אתם אומרים?

תשובה:

שלום וברכה,

אם נהוג במקום שלכם שצד המוכר לא משלם דמי תיווך, אתה לא חייב לשלם דמי תיווך. אבל אם נהוג באזור שלכם שגם המוכר משלם דמי תיווך, אתה צריך לשלם דמי תיווך [כנראה מדבריך]. וכדאי שתפנו לדיין מוסכם או לבית דין שישמע את הצדדים כדי לקבוע כמה תצטרך לשלם – מחיר מלא או תשלום חלקי, כיון שרק הציע ולא קידם בהליך המכירה, וכדי לקבוע צריך לשמוע את הצדדים.

בהצלחה.

מקורות:

המתווך תיווך לך לקוח לקנות את הדירה, ולכן מגיע לו שכר תיווך. ולמרות שהיו לך לקוחות אחרים במחיר כזה זה לא פוטר אותך מלשלם למתווך שעשה את פעולתו, ומי אמר שהלקוחות שלך היו קונים את הדירה. ומאחר ובפועל הביא לך לקוח, אם נהוג באותו קום שהצד של המוכר משלם תיווך יש לשלם לו דמי תיווך.