צ'ק של נפטר

שאלה:

אשם נלב"ע .. למישהו יש בידיו צ'ק [לפריעת חוב או סחורה] שעדיין לא נפרע
היורשים טוענים שאסור לו להפעיל את הצ'ק…כי צ'ק זה רק הרשאה לחייב חשבון [כמדומני כך סובר הגר"נ קרליץ זצ"ל] ואם כן, כל הרשאה שהיה מתבטל עם פטירת המוריש
בעל הצ'ק מתקשה לזכור או להביא ראיות ולהסביר מקור החוב! אך טוען שזה לא עניין של היורשים, יען כי זה כבר כספו והוא מוחזק!
לגבי פרוזבול, יש דעות אם ניתן לגבות אחרי שמיטה [אם לא כתב פרוזבול]
אולי נד"ד תלוי באותו מחלוקת

בברכה!

תשובה:

שלום וברכה,

החלוקת של הפוסקים קיימת רק באדם שכתב צ'ק לצדקה, האם היורשים חייבים לפרוע את המצוות צדקה של אביהם, וגם על זה כתבו הפוסקים שמקבל הצ'ק יכול לפדות את הצ'ק מדין מצווה לקיים דברי המת, כיון שהכסף הושלש ביד שליש והנפטר ציווה לתת להם. אבל באדם פרטי שחזיק צ'ק מותר לו לפדות את הצ'ק כדין שטר שבידו שחייבים היורשים לפרוע את השט"ח, והצ'ק בידו הוא ראיה שהאבא חייב לו כסף, ואינו צריך לזכור סיבת החוב. ומה עוד שגם יש כאן מצווה לקיים דברי המת, ולכן מותר לו לגבות את הצ'ק והיורשים לא יכולים לעכב בעדו.

בהצלחה.