המתאבל עליו מתאבל עמו / המת בחו"ל

שאלה:

סבתא שלי נפטרה השבת, הלוויה ביום א' בארה"ב, אנחנו נוהגים לפי מנהגי אשכנז
מהם ההלכות והמנהגים הנוגעים לנכדים ולנינים, לפני הלוויה ולאורך השבעה ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הנינים ודאי אין להם כל חובה להתאבל בשום דבר, לגבי הנכד יש בזה מחלוקת, בשו"ת אדני פז שו"ת שיבת ציון ושו"ת פנים מאירות שעיקר החובה של כל המתאבל עליו מתאבל עמו הוא משום כבוד המתאבלים ולא משום כבוד המת, ומשום כך כשאינם באותה העיר אין צורך להתאבל. בזמנינו נראה שנהגו הכל להקפיד גם בעיר אחרת כיון שהתחבורה מהירה ונוחה ובאים לבית האבל וכו', אבל אם המתאבלים בחו"ל נראה שודאי לדעה זו אין להחמיר. אולם בפתחי תשובה בסי' שעד ס"ק ד הביא דבריהם ודחה שודאי האבלות היא משום כבוד המת ואף בעיר אחרת צריך להקפיד, ורבים נהגו כדבריו טכך שמעתי מהגר"צ ובר שליט"א. ומכל מקום נראה שלהלכה באבלות הלך אחר המיקל ומי שמיקל שלא להתאבל כלל יש לו על מה לסמוך.

האבלות אמורה בזמנינו רק לגבי שלא להכנס לשמחות ולא לשמוע מוזיקה, ולרחוץ רק בצונן ולא בחם, עד מוצאי שבת.

בשורות טובות.