ציציות שהתכווצו – מה שיעור המינימום של טלית קטן?

שאלה:

שלום כבוד הרב
יש לי מספר ציציות שבאופן קבוע שמתי אותם במכונה ולא ביד והם התכווצו מאוד לגודל קטן
רציתי לשאול אם יש איזה גבול מסויים שמהרגע שהם התכווצו אליו הם נפסלו
כלומר מה הגודל המינימום שציצית צריכה להיות [הכוונה לטלית קטן]

תשובה:

הגודל המינימלי של הטלית קטן לענין ברכה, הוא שיהיה מלפניו ומאחריו כל צד לפחות 44 ס”מ, והכתפיות יהיו כל אחת לפחות 7.5 ס”מ, בפחות מזה אין לברך.

אבל למרות בקשתך, לא אוכל להמנע מלכתוב, שבעיני חבל מאוד לסמוך על השיעור הקטן הזה… מדובר במצוה כה קלה, לובשים בגד בשיעור חזון איש 58 ס"מ מכל צד מס' 9 וכך יודעים שהמונה של המצוה דופק היטב לכל השיטות… בשביל מעט בד נחייה חיים שלמים ובסוף נגיע לשמים ונשמע שיש שיטות שלא יצאנו ידי חובה?! חבל.

לדעתי מי שמבקש להוריד בשיעור, אם הקפיד על כך עד היום צריך התרה [ואינני יודע איזה פתח ניתן למצוא כדי להתיר נדר זה…].

מקורות:

שיעור זה הוא לדעת הסוברים שדי בג’ רבעי אמה לכל צד, וראה משנה ברורה סי’ טז בהרחבה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אכן, מאוד ראוי להקפיד על שיעור חזו"א לצאת מכל ספק. עד כדי כך שבני ספרד מורים שלא לברך אם אין שיעור חזו"א (למי שמברך, שהרי בני ספרד נוהגים לפטור הטלית הקטן בברכתם על הטלית הגדול בבוקר בתפילה)

  2. הרב שאלה
    במשכן התכלת קנו ציצית [טלית קטן] בהכשר הבדץ מידה 7
    אולי הרב יודע אם זה נחשב לפי שיטת החזון איש טוב
    כי כתוב על זה למהדרין מן המהדרין