צירוף לזימון בספינה בים

שאלה:

ראיתי שכתוב בשלחן ערוך לאדמו"ר הזקן סימן קס"ז סט"ז כך: "משא"כ בספינה שהיא אינה חשובה מהלכת אלא המים הולכים תחתיה והיא נחה לעולם על אותם המים".
רציתי להבין מה הכוונה שהספינה לא מהלכת, והרי ספינה כן הולכת כמו ספינה ממונעת, שהיא לכאורה כן מהלכת, או מפרשים.
ומדוע בענייני תחומין בשבת הספינה נחשבת בתנועה ולא קבועה במקום אחד.
וכן לדעת מה ההגדרה של מטוס המעופף בשמי רום אם זה קשור…

תשובה:

שלום וברכה

אכן הגדרתו קשה, אבל למעשה ברור שעל כך דיבר ולא על משהו עזוב שנע מעצמו בלבד, כמו כן מקור דבריו הוא בגמרא מפורשת בבבא מציעא דף ט ב לענין קנין חצר בספינה, אם נחשבת חצר מהלכת, וכנראה הרעיון הוא שאמנם יש עוד עזרים שמסייעים לתזוזת הספינה, אבל המשמעות הרבה ביותר היא לזרמי המים, המפרש המשוטים ואפילו המנוע לא היו יכולים לעשות מלאכתם ביבשה, וכיון שיש משמעות "למיא ממטי לה" היא עדיין נחשבת נחה ביחס לשאר כלי התחבורה.

אגב, במור וקציעה שם וערוך השולחן כתבו טעם אחר, שכיון שהישיבה בפנים נוחה ומרווחת יש צירוף כמו בבית ואין משמעות לכך שהיא הולכת, ואינו דומה לעגלה צפופה ורועשת, ואכן לדבריהם גם ברכב נוח יש צירוף.