שילוח הקן – לא הפקרתי את המקום לפני שנעשו ביצים

שאלה:

יש לי בד כחול במרפסת להגן מפני השמש ראיתי היום מעל הבד יונה יושבת על שני ביצים האם אני יכול לעשות שילחו הקן או שזה נקרא מזומן ,ואם עושים מתי אני יודע שזה האמא ולא האבא והאם אפשר לעשות בכל שלב אחרי הטלת הביצים או רק אחרי מספר ימים תודה רבה

תשובה:

הכרעת רבים מפוסקי זמנינו [הגרי"ש אלישיב הגרח"פ שיינברג והגר"נ קרליץ] שכיון שבזמנינו אין לאף אחד רצון שהחצר תזכה לו באפרוחים, כי לא רגילים לאוכלם ואין בהם כל שימוש, זה עדיין נחשב הפקר, וכיון שבלאו הכי נהגו שלא לברך על מצוה זו כמובא בפתחי תשובה בסי' רצב [מחשש שמא הם ביצים מוזרות ועוד טעמים], בודאי יש לסמוך על סברא זו ולקיים את המצוה.

בלילה האמא נמצא וביום האב. לגבי השלב של הביצים כבר השבתי לך בתשובה קודמת שלכתחילה בתוך שלושה ימים ראשונים להטלה, ובגוזלים לאחר ששה ימים שכבר ראויים לשחיטה ועדיין אינם מפריחים, אבל מדינא בכל מקרה אפשר כיון שיכול ליתנם תחת עוף אחר שידגור.

שבת שלום.