הפסק טהרה

שאלה:

אשה שרואה דם בד"כ 7 ימים.
ביום הששי עשתה הפסק שיצא לא טוב.
ביום ה7 בבוקר עשתה בדיקה ונצמאה טהורה.
האם יש איזושהי קולא לתת לה לספור שבעה נקיים, משום שכבר עברו 5 ימים לראייתה?

תשובה:

חלילה, אין שום קולא בזה. הנושא של חמישה ימים לא נוגע כלל לנושא של שבעה נקיים, אלו שתי הלכות נפרדות:
  1. חייב להיות שבעה ימים שלמים נקיים המתחילים בשקיעת החמה. ימים אלו ניתן לספור רק מאז שנגמר לגמרי המחזור כלומר שעשתה הפסק טהרה. אין שום הבדל בין אשה שמחמת בעיה כלשהו ראתה ימים רבים מאד, או אפילו אשה שראתה מחזור רגיל, אך מאיזה סיבה לא הצליחה לבדוק ולעשות הפסק טהרה. את הטהרה של שבעת הימים כפי שנאמר בתורה ניתן לעשות רק לאחר שהאשה עשתה הפסק טהרה וראתה בוודאת ע"פ בדיקה שהיא כבר נקיה.
  2. יש דין נוסף צדדי שביסודו הוא תקנת חכמים, כיון שאם האשה פולטת שכבת זרע היא הורסת את השבעה נקיים – למרות שהדבר אינו קשור כלל למחזור. לכן תיקנו לספור 5 ימים למנהג בני אשכנז או 4 ימים למנהג בני ספרד, משום שבכך אנחנו דואגים שלא יהיה שום מקרה הכי רחוק שיכול להיות שהיא תפלוט שכבת זרע באמצע שבעה הנקיים. כיון שדין זה תלוי בזמן שהזוג היה מותר, לכן מנין הימים מתחיל מהרגע שהם נאסרו. גם דין זה אינו נוגע בעצם למחזור אלא לימים שהיו מותרים או אסורים.
שבת שלום