עריכת צוואה שלא לפי הלכה

שאלה:

שלום לרבנים ותודה על האתר הנפלא. אני עורך דין במסגרת עבודתי אנשים מבקשים לערוך צוואה
אני משתדל לשכנעם לערוך הצוואה על פי דיני התורה
אלא שיש כאלה שמתעקשים להפקיד הצוואה ברשם הירושות, או רק בבית הדין הרבני
האם מותר לי לתת להם שירות או שזה נחשב כערכאות

תשובה:

שלום וברכה, צוואה שלא לפי ההלכה לא חלה. אדם שמתנה שפלוני יירש כאשר אינו יורש לפי התורה, וכן אם מתנה שהבת שלו תירש כאשר יש לו בנים, לא חלה הירושה. ועל כך אמרו במשנה (ב"ב קל, א) מתנה על מה שכתוב בתורה תנאו בטל. כדי שתחול הצוואה צריך לכתוב לשון של מתנה – שנותן את נכסיו במתנה מעכשיו ועד לאחר זמן. ועו"ד שעורך צוואות טוב שיכניס לצוואה גם לשון שיועיל לפי ההלכה. ברשם הירושות ניתן להפקיד כל סוג של צוואה – בין אם היא נכתבה כפי ההלכה, ובין אם נכתבה לפי החוק. ולכן כתיבת צוואה הלכתית לא מגרעת ורק מועילה. (לא הבנתי מדוע מסרבים לערוך צוואה הלכתית). עו"ד שעורך צוואה לפי החוק ולא לפי הלכה, לא עובר באיסור של ערכאות, אלא שאין משמעות לצוואה. בהצלחה.