ברכת שככה לו בעולמו

שאלה:

בסיום הש"ס – האם היה חיוב לברך "שככה לו בעולמו"?

תשובה:

הברכה הזו נאמרת למיטב זכרוני כאשר רואים בריה מיוחדת במינה, אינני זוכר ברכה כזו על ריבוי אנשים שכל אחד בפני עצמו נראה רגיל.. [ואף שנקטה הגמרא לשון ריבוי 'בריות נאות' מבו' בפוסקים שאפילו אדם אחד נאה ביותר חשיב לברכה זו, אך כאמור במראה של ריבוי אנשים לכאו' לא מצינו מקור שיש מקום לברכה זו, אמנם נתקנו ברכות אחרות לרואה ריבוי אוכלסי ישראל כמבו' בברכות נח, א]
ובהרחבה:
מקור הברכה הוא בגמרא במסכת ברכות [נח, ב] "ראה בריות טובות ואילנות טובות אומר ברוך שככה לו בעולמו", ובירושלמי [עבודה זרה, פ"א] מצינו "ראה אפילו חמור נאה או גמל נאה אומר: ברוך שכך לו בריות נאות בעולמו". וכך נפסק להלכה ברמב"ם [ברכות י, ג], וכן בשולחן ערוך [רכה, י] "הרואה אילנות טובות ובריות נאות אפילו עובד כוכבים או בהמה אומר ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם שככה לו בעולמו".
אמנם המשנה ברורה פסק שכיום לא נהגו לברך ברכה זו, אך נכון לברך בלא שיזכיר שם ומלכות.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. אז כנראה שזכרוני מטעיני. אין לפני ספר לבדוק. עכ"פ השאלה היתה כלפי "הרואה אוכלוסי ישראל מברך…"

    היו שם יותר משני אלפי שני רבבות

  2. זה כתוב על ברכת ברוך חכם הרזים הנאמרת כשיש שישים ריבוא 600,000 איש, היא נאמרה בירושלים לפני שנים מספר בהפגנת המליון, אולי בסיום המחזור הבא כבר יהיה לנו מספר כזה…

  3. אכן טעיתי. הנאמר בענין "שני אלפים ושני רבבות" לא נאמר לענין ברכות אלא לענין שכינה שורה בישראל (וזה א' מהסיבות שהעוסק בפו"ר גורם שתשרה שכינה – במידה והיו 21,999 איש והוא הוליד את התינוק ה-22,000 לעומת זאת הרוצח מסלק שכינה במידה והרג את האדם ה-22,000 ונשארו רק 21,999 איש)