ביטול שכירות קצרת טווח שסוכמה בלי קניין

שאלה:

סיכמתי עם מישהו שהוא ישכור את יחידת הדיור שלי לשבוע. יום לפני שהוא היה אמור לבוא הוא הודיע שהבנות שלו חולות ולכן הוא לא יכול להגיע. האם הוא חייב לשלם? האם יש פה עניין של מחוסרי אמנה? לא עשינו קניין רק סיכמנו את התנאים בווצאפ. אם השוכר לא חייב איך אני יכול לעשות משהו מחייב לעתיד מבלי לחתום על חוזה? האם לקבל חלק מהתשלום יחשב קניין שיחייב? האם יש דרך לעשות קניין בטלפון?

תשובה:

שלום וברכה,

אם סוכם בטלפון ולא היה קניין, יכול השוכר לחזור בו. ואם יש סיבה לחזרה אין גם איסור של מחוסרי אמנה.

כדי להבטיח שאחד מהצדדים לא יכל לחזור בו, יש להחיל קניין בין הצדדים. ואם חותמים על חוזה או שהמשכיר מבקש דמי מקדמה – אפילו פרוטה אחת – נחשב לקניין. ויכול המשכיר לדרוש שהשוכר יעשה העברה בנקאית על חלק מהתשלום.

בהצלחה.

מקורות:

סיכום טלפוני אינו קניין, ולכן שוכר שסיכם ששור את הדירה אין בזה קניין. אמנם בסיכום בדיבור יש איסור של מחוסרי אמנה. אמנם אם התחדש סיבה שמונע ממנו לשכור, כגון שחלתה הבת, דינו כתרי תרעי, שנחלקו בו הפוסקים האם יש איסור לחזור. ולהלכה נהגו להקל בזה. ראה כאן בהרחבה

דין תשלום של מקדמה ראה כאן