הטמנה בדבר המוסיף הבל

שאלה:

שלום לכבוד הרב, האם יש בעיה של הטמנה, אם מכניסים מלפני ערב שבת אל תוך סיר מים חמים, שמונח על הפלטה, בשר או ירקות שארוזים במכונת ווקום בתוך ניילון, , כדי להגישם ביום שבת?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שמדובר במים שנמצאים על הפלטה, זו הטמנה בדבר המוסיף הבל שאסורה גם בערב שבת. ראה סי' רנז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מדוע זה יחשב כהטמנה ולא כבישול? רבים וגם טובים מכניסים לסיר הטשולנט מאכלים עטופים בשקית-בישול ע"מ שבבוקר יוכלו להוציא שקית שקית ולא יתערבבו להם ההבשר והגריסים והתפו"א…

  2. ההבדל הוא גדול מאוד, שם בעצם הרעיון שהכל יהיה על הפלטה, אין רצון להטמין אלא שלא יתערב, ואגב גם בזה יש שהצריכו לחורר את השקית.
    אני מעתיק לך תשובה שכתבתי בענין זה:
    מותר להטמין אורז או קוגל בחמין מערב שבת אפילו כולו מכוסה ואין בזה איסור הטמנה, ויש שהצריכו שיהיה בשקית האורז מעט חורים כדי שיקבלו טעם מהחמין וכך יחשבו כמאכל אחד.

    מקורות:

    בס’ שמירת שבת כהלכתה פרק מב סעי’ סג כתב, שכיון שהמטרה אינה להטמין כדי לקבל חום מהאוכל בחמין אלא כדי שגם האורז יהיה על הפלטה, לא נחשב הדבר כהטמנה. אולם בשו”ת מנחת יצחק ח”ח סעי’ יז שבט הלוי ח”ג סי’ מז ושבות יצחק דיני הטמנה, נקטו שאין להתיר אלא באופן שיש חורים בשקית, כך שהכל נחשב כדבר אחד, ולא כשני מאכלים שונים שהאחד מוטמן בשני.

    כמו כן, דעת החזון איש סי’ לז ס”ק לב, שאין כלל הטמנה במאכלים, ולפי שלא גזרו חכמים על הטמנה שכזו.