חיוב פאה מעץ פרי

שאלה:

אם יש לי בגינה שני עצי פרי (עם הפסקה ביניהם) אחד האם אני חייב בפאה?

תשובה:

חובת פאה נוהגת גם באילנות. שלוש פעמים חוזרת התורה על חובת אי קצירת הפאה. בספר ויקרא נאמרה מצוה זו פעמיים (ויקרא יט, ט, ושם כג, כב): "ובקוצרכם את קציר ארצכם לא תכלה פאת שדך". בספר דברים כד, כ) כתוב: "כי תחבוט זיתך לא תפאר אחריך". ומסבירה התוספתא בפאה שהובאה בגמרא במסכת חולין (קלא ע"א) שמכאן חובת פאה גם באילן.

וכך נאמר שם:

"ארבע מתנות עניים שבכרם: הפרט והעוללות והפאה. ושלש שבתבואה: הלקט, השכחה, והפאה. שניים שבאילן: השכחה והפיאה…"

והגמרא מפרשת שאת חובת הפיאה באילן לומדים מהפסוק הנ"ל ומאילן למדים אף על כרם. כך מפורש אף במשנה פאה (פ"א מ"ה), וכך פסק אף הרמב"ם (הל' מתנות עניים פ"א ה"א-ה"ב):

"הקוצר את שדהו לא יקצור את כל השדה כולה, אלא יניח מעט קמה לעניים בסוף השדה. שנאמר לא תכלה פאת שדך בקצרך. אחד הקוצר ואחד התולש. וזה שמניח הוא הנקרא פאה. וכשם שמניח בשדה, כך באילנות כשאוסף את פירותיהם מניח מעט לעניים".

לגבי ההפסקה בין האילנות והשאלה אם צריך להניח בכל אחד מהם בנפרד, ראה הרבה פרטים ברמב"ם פר ג' ממתנות עניים, לפי דבריו שם רק גדר גבוהה מפסיקה בין אילנות, אבל שביל רחב וכדומה אינם מפסיקים אפילו הוא בגקדר רשות הרבים ממש על כל תנאיו.

ערב טוב.