רמ"ח תיבות בקריאת שמע

שאלה:

שלום רב ושלום לרב כידוע בקריאת שמע יש להוסיף שלוש תיבות להשלים לרמ"ח לכן מדין שומע כעונה מקשיבים לשליח ציבור אומר ה' אלוקיכם אמת… אם אדם הקשיב לשליח ציבור שאמר ה' אלוקיכם… ואת תיבת אמת לא שמע… מה יעשה? רב תודות לרב

תשובה:

שלום וברכה

בתפילת שחרית יש עוד אופציה של מנין הווי"ן – ויציב ונכון וכו' שאף הוא מצטרף להשלים למנין צ"א כמנין אמת, ראה שו"ע סי' סא, אגב מעניין, שמנהג האר"י היה לכפול בעצמו ה' אלוקיכם אמת ולא לשמוע מהחזן, ראה שערי תשובה שם ס"ק ב, אבל מנהג העולם אינו כן, ראה ערוך השלחן שם סעי' יב ועוד.