תשמיש המיטה לפני ערבית

שאלה:

א)לעניין תשמיש – האם חייב להיות לאחר מעריב מצד תדיר או שאפשר להקדים אותו ולהתפלל מעריב מאוחר יותר? במיוחד כשהמנין מתפלל מאוחר והאשה עייפה מדי להמתין או להתעורר באמצע הלילה. ואם אכן מקדימים – האם יש צורך/חיוב/עניין לקרא ק"ש לפני כן או שאין צורך ואדרבא עדיף לצאת י"ח ק"ש בברכותיה? ב) לעניין ק"ש שעל המיטה וברכת המפיל – האם שניהם לפני תשמיש? אחרי תשמיש? או שהברכה לאחר והק"ש לפני? מצד א' אולי עדיף לפני ע"מ שיחול גם על זה, מצד שני אולי עדיף אחרי שלא יהיה הפסק!

תשובה:

שלום וברכה

הנושא של תדיר ושאינו תדיר אינו רלוונטי כאן, כי זה אינו מוגדר לענין זה ממש כמצוה, זה נחשב יותר כעיסוק בצרכיו לפני התפילה וקריאת שמע, וכדי שתוכל לעשות זאת לפני ערבית אתה חייב להיות בטוח שלא תרדם… תתפלל ערבית במנין הראשון אחר צאת הכוכבים ואחר כך תהיה חופשי, אני בטוח שהיא לא ישנה עוד לפני המנין הראשון… קריאת שמע עדיף לפני התשמיש שמא נרדמים, המפיל יש לומר אחר כך, ולאחר נטילת ידים שש פעמים.