יהדות במקום של עמי הארצות

שאלה:

סבתי גרה במקום של גויים ומקצת יהודים. היהודים הם ברובם עמי הארצות ממש…
דבר זה עורר כמה שאלות:
1. בבניין שלה גר עוד יהודי אחד שומר תו"מ, אולי עוד יהודי אחד שאינו שומר תו"מ, האם יש להיזהר מלטלטל בבניין בשבת? ומה הדין כשהיהודי שאינו שומר תו"מ אינו נמצא, ומה הדין כשהיהודי השומר תו"מ אינו נמצא?
2. בבית הכנסת שם לפעמים באה אישה אחת או יותר להתפלל. גובה המחיצה כעשרה טפחים (או קצת יותר). מה עושים?
3. רוב האנשים שם אינם מניחים תפילין בצורה נכונה. להעיר להם? ואם כן, כיצד?

תשובה:

במקרה כזה לא ניתן לעשות עירובי חצרות, כיון שיש גם גויים או יהודים שלא מודים בעירוב, ואסור לטלטל.

מסתובבים לצד השני ומתפללים, לכתחילה אסור לעשות כזו מחיצה, אבל אני מניח שלא בידך לשנות זאת. אם היו הרבה נשים והמקום היה פרוץ הייתי מתפלל בבית, אבל זה המצב ניתן להתפלל שם.

אם יש רב למקום כדאי להציע לו למסור שיעור בענין זה, או אם תוכל להעיר בצורה נעימה בכל דרך אחרת.