קדיש יתום לאחר שיר המעלות בערבית או שיר של יום בשחרית

שאלה:

שלום רב
האם יש מנהג של בני אשכנז שמתפללים נוסח ספרד, שלא אומרים קדיש יתום לאחר עלינו לשבח בתפילת ערבית ואומרים רק קדיש יתום לאחר שיר למעלות שלפני עלינו לשבח.?

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר מנהג כזה, אם כבר יש לנהוג הפוך, לומר קדיש רק אחרי עלנו לשבח ולא אחרי שיר המעלות, כך היה מנהג אשכנז בשחרית שקדיש אחרי שיר של יום היו אומרים רק כאשר היה בבית הכנסת יתום קטן שאינו יכול להיות חזן [ולפי מנהג אשכנז מאז ומתמיד שרק אדם אחד אומר קדיש ולא כל היתומים כפי הנהוג היום ברוב המקומות בארץ ישראל, שזה מנהג שבא לגמרי מהספרדים]. הקדיש לאחר עלינו הוא חלק מנוסח התפילה, ומעיקר הדין גם אם אין יתום בבית הכנסת אדם אחר שאין לחו אב אומר קדיש זה, ראה רמ"א סי' קלב סעי' ב. אבל למעשה לפי המנהג שהתקבל היום בארץ ישראל ובעיקר אצל המתפללים נוסח ספרד, אתה יכול לומר את שני הקדישים כמו שכתוב בסידורים.