כוס של ברכה לגר לאשה / זימון עם חילוני

שאלה:

1. האם אדם חייב להעביר את הכוס של הברכה של ברכת המזון לאשתו לאחר שהוא שותה אף אם אביו איתו בשולחן?
2. האם ניתן לצרף אדם לזימון במידה והוא לא מברך בכלל ברכת המזון (חילוני שלא מחלל שבת בפרהסיא)? הוא האדם השלישי.

תשובה:

שלום וברכה

  1. אף שאביו איתו בשלחן אם בירך על הכוס ברכת המזון יעביר לאשתו כיון שהיא מתברכת מכך, ראה משנה ברורה בסי' קפג ס"ק יט. זו כמובן לא חובה אלא סגולה.
  2. מי שאינו מברך ואינו מכוין לצאת ידי חובה בברכה ודאי אינו מצטרף לזימון, שהרי הוא כופר בו ואינו רוצה להצטרף איתם, אבל אם הוא מברך הוא לכוין מכוין להאזין לברכת הזן הראשונה, ניתן לצרפו אפילו הוא מחלל שבת בפרהסיה, כי אין כאן חשש הזכרת שם שמים לבטלה וכדומה, ויש לסמוך על הצד שדינו לענין זה כתינוק שנשבה. ראה וזאת הברכה פרק יד בשם הגרש"ז אויערבך.