צידת ארנב או אוגר בשבת

שאלה:

האם מותר לתפוס ארנב שגדל בבית בשבת ולהכניסו לכלוב? מה הדין לגבי אוגר?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה יש בעצם שלוש דרגות: בעל חי שכלל אינו בורח, הוא צמוד אליך, עומד במקום וכו', אין איסור צידה כלל. כאשר הוא בורח ויכול להעלם, יש בו איסור גמור של צידה. כאשר הוא בורח וכדומה אבל חוזר לאחר כמה זמן תמיד לכלוב מעצמו, נחלקו הדעות, השו"ע בסי' שטז סעי' יב מתיר והרמ"א שם אוסר. למעשה ארנב ובודאי אוגר לכאורה אינו חוזר מעצמו לכלוב ויש בזה איסור גמור של צידה.

כמו כן חשוב להדגיש שאסור להרים בעל חי בשבת משום איסור מוקצה, וכל הנדון של צידה הוא רק באופן שמבריחים אותו לתוך הכלוב על ידי חסימת דרכו וכו', אבל לא להרים.

מקורות:

משנה ברורה על דברי השו"ע שם.