קימה לפני תלמיד חכם באמצע ברכת המזון

שאלה:

1. מה הדין אם אני נוסע ברכב ואז אני רואה את הרב שלי? צריך לצאת ולעמוד?
2. למה אם אני באמצע ברכת המזון צריך לעמוד לפני זקן. מה גם שזה מבלבל אותי ומוציא אותי מריכוז? העוסק מן המצווה פטור מן המצווה…

תשובה:

שלום רב

  1. אין צורך לצאת ולעמוד, חיוב העמידה הוא רק כשאתה יחד איתו באותו מקום, ולא כשאתה ברכב או ברשות אחרת.
  2. מנין לקחת שצריך לעמוד באמצע ברכת המזון? בברכת המזון דנו הפוסקים האם מותר לקום בפני תלמיד חכם, ראה בילקוט יוסף סי' קפג שצידד להקל בזה, אבל ודאי אין חיוב, ומן הסתם גם מי שרוצה לקום יעשה זאת רק בין ברכה לברכה ולא באמצע, שגם בקריאת שמע נסתפקו בזה הפוסקים וברכת המזון חמורה מקריאת שמע ולכמה פוסקים דינה כשמונה עשרה לענין זה, ראה שו"ע שם סעי' ח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. 1. ומה הדין לעמוד בפני אביו כאשר אותו אדם נמצא ברכב? הרי כתוב שיש לעמוד משעה שרואה אותו…

    2. המברך ברכת המזון, ונכנס לחדר חכם או זקן, צריך לעמוד בפניו, אפילו באמצע ברהמ"ז. [ילקוט יוסף, ח"ג דיני ברהמ"ז וברכות עמוד ער. ובהליכות עולם חלק ב' עמוד נט בהערה].

  2. נראה שמה שאינו מקובל אינו מוגדר ככבוד, וכיון שאתה יושב ברכב, לצאת ודאי אינו נצרך.
    ציינתי לילקוט יוסף הזה, רק הסברתי שהוא חידוש, והפשטות שאולי הנדון הוא רק לגבי היתר ולא לגבי חיוב.