נסיעה לאומן – יציאה מהארץ לחו"ל

שאלה:

כבוד הרב
הייתי פעם אחת בציון של ר נחמן.
בעקבות ספור של אישה שהיה לה מוות קליני
ורבינו הציל אותה. וביקש ממנה להביא נשים לקברו.
אני רוצה לקחת את בעלי לרבינו לא בראש השנה.
ויש סברות של רבנים ללקם אומרים שלא לנסןע לרבינו, וחלקם אומרים שאפשר.
מה לעשות?
מה האמת?
אשמח לתשובה בנושא.
וגם אם בכלל אפשר לצאת לחו"ל לטיול כמו מרוקו ועוד…
תודה

תשובה:

שלום וברכה

  1. בנסיעה לקברי צדיקים ודאי יש להקל וכן נהגו רבים.
  2. יציאה מהארץ לחו"ל לטיול, נהגו להקל בה, ראו כאן.

מקורות:

1. בשו”ת שדה הארץ (שם) כתב שבמקום שמדובר על יציאה קצרה מהארץ, יש להתיר את הנסיעה, כיון שיש בהשתטחות ‘דבר מצווה’ (כאמור לעיל). כך גם פסק בשדי חמד (מערכת אלף, ארץ ישראל), וכן כתב בשו”ת משפטי צדק (סימן עד), שמתחילה כתב שאינו יודע איזו מצווה יש בהשתטחות על קברים, אבל מסיים שכיון שמדברי המהרי”ל עולה שיש בכך מצווה (שכתב שמי שנודר להשתטח על קבר נחשב כנודר דבר מצווה, כפי שהובא בבית יוסף, יורה דעה סימן תקסח), הרי שמותר לצאת מארץ ישראל לצורך זה.