כיסוי סיר החמין על הפלטה בשבת / הוספת מים לחמין בשבת

שאלה:

האם מותר בשבת, בשעות הלילה המאחורות, אחרי שסיר החמין כבר התבשל שעות רבות, לפתוח אותו כדי לראות את מצב המים ולסגור בחזרה?

תשובה:

שלום וברכה

מצד בישול מה שבתוך הסיר אין כבר בעיה כי הכל כבר מבושל היטב, אבל בדרך כלל יש התעבות מים על המכסה והוא מצטנן עד שמחזירים, אם אכן זה הצטנן יש לנגב לפני שמכסים שוב.

על האופן בו מותר להוסיף מים חמים לתבשיל ראי בהרחבה כאן.

מקורות:

מאור השבת ח”ב מכתבי הגרש”ז אויערבך מכתב כד. בנוגע לבישול העצמות: כידוע נחלקו בענין זה הגרש”ז אויערבך והגר”מ פיינשטין, הגרשז”א החמיר בענין זה, שכיון ואוכלים את העצמות יש להמתין שיהיו רכות, ואילו הגר”מ פיינשטין סבר שזה חסר חשיבות ובטלה דעתו אצל כל אדם, ונראה שכך מנהג העולם להקל.