תורה עם דרך ארץ

שאלה:

כתוב טוב תלמוד תורה אים דרך ארץ למה עבודה ניקראת דרך ארץ?
וגם חז"ל אומרים וכול תורה שאין עימה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון אז בעצם איך זה שכול כך הרבה טוענים שצריך לילמוד כול היום בלי עבודה אים אדם לומד כול היום ואין לו איזה מישרה הוא יחיה חיי עוני וזה לו ניראה רצון ה' צריך מלאכה
ושאלה שלישית הבנתי בישביל שאדם בעזרת ה' ימצא לו מימקצוע צריך להישתפשף קצת לילמוד ליראות למה הוא מיתחבר ועכשיו זה לילמוד כול מיני חכמות חיצוניות ושמעתי שאומרים שאסור לילמוד חכמות חיצוניות אז מה באמת הדין כאן

תשובה:

שלום וברכה

דרך ארץ כאן לא הכוונה מידות טובות אלא "מנהגו של עולם", אלא כלומר חיי עולם המעשה.

הכסף משנה כידוע מאריך מאוד בענין זה, וכתוב כבר לגבי זמנו "עת לעשות לה' הפרו תורתך", כלומר למרות שהצורה הטבעית היתה שאדם מתפרנס מעבודת כפיו, היום – כבר לפני 500 שנה, אי אפשר להיות תלמיד חכם בלחי להיות שקוע רק בלימוד התורה כל היום. מלבד זאת כמובן יש הבדל עצום בין העולם של ימינו לימי קדם, משום מה את המשנה של עשה תורתך קבע ומלאכתך עראי מצטטים פחות… יש לזכור שגם תורה עם מלאכה הכוונה שרוב שעות היום אדם עוסק בתורה! עבודה 8 שעות ביום ומעט לימוד בערב זה לא הכוונה תורה שיש עמה מלאכה אלא מקסימום מלאכה שיש עמה תורה…

אולם כמובן כל אחד לפי יכולותיו כוחותיו הנפשיים ומצבו המשפחתי, והעיקר לזכור שהתורה היא המרכז ויש ללמוד כמה שאפשר.

אדם יכול ללמוד מקצוע וזה לא בכלל לימוד חכמה חיצונית.

בהצלחה רבה