סגירת חנות ביום שישי

שאלה:

שלום לכם
ע"פ דברי המשנה ברורה שאומר שראוי לסגור החנויות ביום שישי שעתיים וחצי לפני הדלקת נרות, האם מותר לקנות מחנות שפתוחה עד שתיים וחצי ביום שישי(שזה שעתיים בערך לפני הדלקת נרות)? והאם מותר לקנות ממנה גם ביום שישי בשעה שתיים עד שתיים וחצי. תודה

תשובה:

שלום רב,

ראשית מן הסתם כוונתך למשנה ברורה בסי' רנו סק"א שכתב שראוי להפסיק את בעלי המלאכה שעתיים וחצי קודם צאת הכוכבים (שזה בין שעה וחצי לשעה וחמישים לפני הדלקת נרות – תלוי באיזה מקום). לגבי בעלי החנויות הביא שם המשנה ברורה מהמגן אברהם שראוי לבעלי החנויות שיסגרו את חנותם כמו שעה לפני השבת. והסיבה לכך הביא שם שמא יבוא שר ויימשך המשא ומתן עד כניסת השבת. סיבה זו כמובן אינה שייכת במקומות שאין חששות כאלה והכל סגור לפני שבת. אמנם המשנה ברורה הביא שם טעם נוסף כדי שנשים יספיקו להתכונן לשבת בלי חשש חילול שבת. אבל זה כאמור, שעה לפני השבת. ובכל אופן לעצם שאלתך, ודאי שמעיקר הדין אין מניעה לקנות בשעה כזו מהחנויות הפתוחות.