שטיפת מברשת שיניים בשבת

שאלה:

שלום.
א) בילקוט יוסף פסק שמותר להשתמש בשבת במברשת שיניים אך לא לשטוף את המברשת לאחר השימוש בה כי יש בזה הכנה לחול. ראיתי באחד הספרים האחרונים שאפשר לומר שכיום אנשים נגעלים אם לא ישטפו את המברשת. האם אפשר לומר שמשום כך אין בעיה של הכנה, כי הם שוטפים גם כדי לא להיגעל וזה צורך עכשווי? ומה יעשה ספרדי הרגיל לפסוק כילקוט יוסף?
ב) ראיתי באחד הספרים האחרונים שכתב שכיום נראה שמותר לישון על הגב ועל הבטן, כיוון שישנים עם בגדים, ומה שאסרו פעם היה בלא בגדים. האם ניתן לסמוך על כך?

תשובה:

שלום רב.

ראשית ראה כאן בענין צחצוח שיניים בשבת במברשת שיניים, לשאלתך בענין הכנה, כל פעולה שהיא סיום של הפעולה שקדמה לה ולא פעולה חדשה הנעשית לצורך מחר אינה נחשבת הכנה.

בענין שכיבה על הגב לא שמעתי כזה חילוק ונראה שהוא שגוי לגמרי.

מקורות:

ר’ בספר ארחות שבת פרק כ”ב הערה ער”ב, ודווקא רחיצת כלים לאחר השימוש בהם אסורה מכיון שהיא מלאכה חשובה הנעשית לצורך השימוש הבא, משא”כ בדבר זה אין זה פעולה חשובה אלא סיום השימוש במברשת השיניים.