בקשה סליחה מחבר ואח"כ החבר הפגוע חזר בו ממחילתו

שאלה:

1) פגעתי באדם, ביקשתי סליחתו והוא מחל. לא יודע אם בלב שלם או לא, אך אמר בפה מלא מחול לך.
האם לאחר זמן הוא יכול לומר אני לא סולח לך , נאמר כיוון שצפו בו שוב רגשות אותה הפגיעה, או תחושת הנזק שגרמתי לו, או שאין כזה דבר, ואם הוא מחל, זה כבר נמחל?
אשמח למקורות.
2) האם יש חובה הלכתית ממש לבקש סליחה מכל מי שפגעתי בו? ומאיזה גיל שלי? וגם- בטוח במהלך הבי"ס פגעתי בילדים שלמדו איתי, אני מחויב מהדין לבקש מכולם סליחה?

תשובה:

אינני יודע לתת מקורות, אבל הסברא נותנת שהפיוס אינו קשור לאמירה כזו או אחרת, אם יש אדם שפגוע ממך וכועס יש לפייס אותו, אבל אתה יכול לעשות רק מה שבכוחך לעשות, מבקשים סליחה מנסים לפייס והשאר והוא רחום יכפר עוון. בשו"ע סי' תרו כתוב גם שהנפגע לא יהיה אכזרי מלמחול, וכן יש סדר מסויים של בקשת מחילה המבואר שם, של בקשה שלוש פעמים בפני שלושה אנשים, ואם לא מחל שוב אינו צריך לו. כלומר אין חובה כל החיים לרדוף אחריו ולפייס, עושים מה שאפשר ודי בכך. וכך מבואר בפרי חדש שם שדקדק את לשום המשנה "עד שירצה את חברו ולא כתוב עד שיתרצה חברו".

לא ניתן לבקש סליחה מכל העולם, טבעי שלפעמים אומרים מילה כזו או אחרת זה דרך העולם, העיקר הוא שאם יש אדם שאתה זוכר שפגעת בו והוא אכן נעלב, יש לבקש את סליחתו.

גמר חתימה טובה