כמה זמן לוקח ללמוד בישיבה דף בתלמוד?

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב
1. רציתי לדעת בבקשה, כמה זמן לוקח פחות או יותר ללמוד דף בתלמוד בישיבה?
כי אני חושש שאולי לא מספיק זמן כדי לזכור אותו. סביר להניח שיש כמה שעות פנאי, שבהם אני יכול לחזור עליו, אך לא נראה לי שיהיה לי חשק להשקיע עוד יותר (אולי כן יהיה חשק, ה' יודע).
אני לומד גמרא לדוגמה בבית לאט לאט, עם כתיבה, וחזרה ביום שבת על מה שלמדתי, וזה נותן לי סיפוק, ואני חושש שאם לא אלמד לאט ועם כתיבה ועם חזרה, אז זה יצער אותי אם לא אזכור לפחות חלק מספק לטעמי, שיכולתי לזכור יותר טוב עם כתיבה וחזרה.
2. אם אני לומד בישיבה, אפשר לשקר לאנשים ולהגיד שלא למדתי בישיבה? כדי לא להתגאות או בשביל שלא אחשוש שאולי אבזה תלמידי חכמים או את כבוד התורה במעשים שלי שאולי לא מאה אחוז? כי זה מלחיץ אותי.
תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום ידידי

תלמד כמו שזה עושה לך טוב, כל אחד עובד לפי הראש שלו והקצב שלו וזה בסדר גמור.

אתה יכול לספר שלמדת בישיבה, יש מאות אלפי אנשים במדינת ישראל שלמדו בישיבה, לא מדובר בגאווה מיוחדת. זה כמובן חשוב מאוד אבל דבר טבעי ולגיטימי ואין כל בעיה לספר את זה. ותפסיק להלחץ כל כך, הקב"ה אוהב אותנו רגועים ושמחים.

שבת שלום