מכה קטנה בפח רכב שגורם לירידת ערך הרכב

שאלה

שלו' וברכה.

אדם פגע עם דלת רכבו ברכבנו וגרם נזק קטן לפח הרכב. באופן רגיל, זה לא נזק שהולכים עליו מי למוסך, אם בכלל, אלא שאנחנו מתעתדים למכור את הרכב, ודבר כזה גורם בודאי לירידת הערך והקונים מסתכלים על מכה כזו ומתחשבנים עליה.

איך אם בכלל אמורים לשום את הנזק?

תודה רבה.

פסח שמח וכשר.

תשובה

המזיק את ממון חבירו חייב לשלם לו דמי ניזקו צורת השומה לדעת כמה הוזק התבאר בשולחן ערוך[1] וז"ל שמין השברים בנזיקים, אם שבר כלי הוא או בהמתו אין אומרים: יתן לו כלי שלם ויקח השברים, אלא שמין כמה נפחתו דמיו בשביל השבירה, ויקח הניזק השברים, והמזיק ישלים עליהם. ועל כן צריכים לשלם כמה שעולה לתקן את הנזק לפח הרכב.[2] כיון שחובת המזיק לתקן את הנזק שעשה.[3]

[1] חו"מ סימן תג' סעיף א' וכן חו"מ סימן שפז'.

[2] ואף אם לא היו מוכרים את הרכב לא היו תובעים לתקן את הנזק היינו שהיו מוחלים על הנזק, ואין מחובתם למחול על הנזק ועל כן אם רוצים לתבוע את הנזק רשאים.  ועיין חזו"א ב"ק סימן ו' ס"ק ג'.

[3] ואף שהרכב עצמו לא ניזוק נזק בלתי הפיך וע"י אומן ניתן להשיב הדבר לקדמותו כבר כתב הנתיבות המשפט ביאורים סימן שמ' ס"ק ג' חיוב מזיק הוא להשלים את מה שהזיק וז"ל וראיה ברורה לזה מנדה דף נ"ח [ע"א] דאמר לענין דינא תנן שהיא חייבת לכבס הכתם, ושם ג"כ הנזק הוא בממון אחר. ועוד, אטו אם אחד יסתור כלי או בנין של חבירו שאומן יכול להחזירו יפטר מלשלם שכר האומן. אלא ודאי דכל מזיק מחוייב להחזיר הנזק שיהיה כמות שהוא בראשונה כל שניכר היזקו אף שלא נשתנה לגמרי,

הרבנים המשיבים:הרב אברהם בוטרמן והרב אשר דזמטרובסקי