פעמון במשחק בשבת

שאלה:

שלום לכב' הרב,
ישנו משחק ילדים עם קלפים שצריכים לסדר ומי שמצליח לסדר ראשון מקיש על פעמון לחיצה הקשה אחת. ההקשה נועדה לסמן מי שסידר ראשון ולא לשם נגינה..
האם מותר להשתמש בשבת או שיש לאסור משום השמעת קול (השואל ספרדי)?
האם מותר לאב לשחק עם בנו בן ה5 במשחק זה (אין לו אחים נוספים)

אשמח לתשובה מפורטת
תודה !

תשובה:

שלום רב

איסור השמעת קול נחלקו בו השו"ע והרמ"א בתחילת סי' שלח אם הוא דוקא דרך נגינה או גם השמעת קול בעלמא כמו זו שציינת. למעשה כתב החיד"א בטוב עין סי' יח וכף החיים שם ס"ק י שגם הספרדים נהגו להחמיר בזה כמו בני אשכנז וכדעת הרמ"א. אמנם בשו"ת אור לציון ח"ב פרק לט מיקל בדבר. לכן כיון שיש בזה מחלוקת והצורך כאן מאוד קלוש [אפשר הרי לשחק גם בלי הפעמון… ניתן לסכם משהו אחר לאות סיום] ודאי אין להקל.

בהצלחה רבה.