להסתכל בקשת דרך המראה

בס"ד,
האם מותר להסתכל בקשת דרך מראה ?

תשובה:

שאלה מענינת ולמעשה נראה שיש להמנע. שכן הסיבה לאיסור, כפי שעולה מדברי הגמרא בחגיגה טז א, היא שהקשת מסמלת את כבוד ה’, כך שאין זה מן הראוי להביט בה, כפי שאין להביט, כביכול, בכבוד שמים (עי’ שמות כד, י-יא). המביט בקשת "אינו חס על כבוד קונו". בתוס’ רי”ד ביאר את ההשוואה בין הקשת לבין כבוד שמים: כמו שלא ניתן להבחין בחדות בין צבאי הקשת (אחד נכנס לתוך השני), כך לא ניתן לדעת את ה’. ולפי טעם זה נראה שאין הבדל בין ראייה של ממש להתבוננות דרך מראה, אבל לדינא צ"ע.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. בס"ד,
    הגר"י זילברשטיין שליט"א נשאל בכך בשיעור כ"ו כסליו תשע"ז ואמר שאינו בקיא בענינים של שכינה, אבל לגבי להנות מנר חנוכה דרך המראה בזמן שכבו האורות אמר שמותר לפי היסוד שעולה מרש"י על הגמ' ( פסחים כ"ו ) על רבן יוחנן בן זכאי שהיה מלמד בצילו של היכל, משום שנעשה לתוכו ולא לגבו.