תפקוד גבאי בית הכנסת

שלום רב !

בבית הכנסת בו אני מתפלל , ישנו גבאי שהוא ב״ה ירא שמים ומקבל דעת תורה .
לאחר שנים ארוכות שהוא היה גר ממש בסמוך לבית הכנסת , לפני מספר חודשים הוא כבר לשכונה מרוחקת יותר , מרחק של כ20-30 דקות בהליכה רגלית .
המצב שנוצר בפועל כרגע הוא , שברוב השבתות הוא לא נמצא כלל , ובאמצע שבוע בתפילות מנחה ערבית לסירוגין .
הדבר מקשה על התנהלותו התקינה של בית הכנסת , נוצרים הרבה מחלוקות וחיכוכים ואין בנמצא מישהו במקום שיפתור אותם .
בנוסף הציבור שואל היכן הגבאי ?
הגזבר מחליף אותו לעיתים קרובות ואף החזן מחליף אותו בשעת הצורך .
מה אנו צריכים לעשות ע״פ דין ?

תשובה:

שלום רב

הנושא אינו הלכתי, ברור שמבחינת הלכה אם הוא לא בעלים על בית הכנסת הציבור רשאי לדרוש ממנו לתפקד כיאות או להחליף גבאי, הנושא כאן הוא פגיעה באדם שמסר נפש על המקום שנים ארוכות!!! אני מציע לדבר איתו שרוצים למנות לו סגן, הוא יהיה גבאי ראשי ותחתיו יהיה גבאי נוסף במשרה מלאה, שיהיה מתואם איתו בכל דבר ויכבד אותו, אני מניח שגם הוא יבין שזה דבר מבורך, אם רק תשכילו לתת לו את התחושה שאף אחד לא רוצה לזרוק אותו, אלא רק לעזור לו ולציבור.

בהצלחה רבה.