שריפת עיתון לצורך מנגל ביום טוב

האם מותר לשרוף נייר עיתון ביום טוב (להצית את האש של המנגל) או שיש בזה משום איסור מוחק (שמוחק את האותיות המודפסות)? ואם כן האם אפשר לומר שזו מלאכה שהותרה לצורך אוכל נפש?

תודה

תשובה:

שלום רב

יש בהחלט מקום לחשוש בזה לאיסור מחיקה ולהלכה נחלקו בכך הדעות, כפי שיבואר במקורות לגבי עישון סיגריות שהכתב שעליהן נמחק.

איסור מחיקה לא הותר לצורך אכול נפש, רק המלאכות הנקראות "סידורא דפת" – אלו האמורות בענין בישול והכנת המאכלים, הותרו, ואף הן רק מלישה ואילך.

אינני מבין מה הבעיה לקחת נייר חלק לצורך זה, וליחדו לכך לפני יום טוב שלא יהיה מוקצה.

מקורות:

בפרי מגדים סי’ תקיא משב”ז ס”ק ב החמיר לענין עישון סיגריות שלא לעשן במקום שימחק הכתב, וכ”כ בשו”ת כתב סופר או”ח סי’ סו ועוד. אולם, בהגה’ מהרש”ם סי’ תקיא סעי’ ד הקיל בזה כיון שהוא תרי דרבנן – שאינו על מנת לכתוב, והוא מלאכה שאינה צריכה לגופה, ואינו נעשה בדרך מחיקה, ולדבריו גם כאן יש להקל [בעישון סיגריות יש שהקילו מסיבה נוספת, כיון שמחיקה ענינה שהנייר נעשה חלק, משא”כ כאן שהנייר מתכלה יחד עם הכתב, ראה שו”ת יביע אומר ח”ה סי’ לט].