חילול השם במשא ומתן בחו״ל

בעל הבית עוסק בבניה בחוץ לארץ. במדינתינו רוב המשא ומתן נעשה בשוחד כדי לקבל אישורים מהממשלה וכדומה.
דיבר עם אחד מהפקידים ואמר לו שרצונו להיות נושא ונותן באמונה בלי שום שוחד לפקידים ולא כל מיני פרוטקציות. וענה לו הפקיד מהממשלה אני מכיר טוב את העסק ואין אופן שתתקיים בדרך זו, לא תקבל אישורים, ויעשו לך כל מיני בעיות.
ושואל הבעל הבית אם אכן מתברר שאין דרך אחרת, האם צריך לחוש לחילול השם.

תשובה:

שלום רב,

לא נראה שיש בעיה של חילול ה'.

ראה בתומים סי' ט' סק"א שהביא מהחוות יאיר שכתב שיש איסור לתת שוחד לנכרי משום שהם מוזהרים כבני נח על הדינים, וא"כ איך אנו מכשלים אותם? אולם כתב התומים שלמעשה העולם אינם נזהרים בזה מקדמת דנא. וביאר שאין איסור שוחד בבן נח משום שעל אף שהם מוזהרים על הדינים מותר לקרובים לדון, וכידוע שאב על הבן ודאי מקרב דעתו הרהב יותר משוחד, ובכל זאת הוא כשר לדון בבן נח, א"כ גם שוחד אינו פוסל לדון בבני נח.

עכ"פ מעולם לא עלה על דעתו של מאן דהו לאסור משום חילול ה'. וכפי שהתומים כבר מעיד שהעולם נוהגים בזה היתר. והסיבה יכולה להיות או שאין בזה חילול ה', משום שזה מנהג העולם בזמנם או בזמנינו במקסיקו… או שהשוחד מעוור עיני הפקידים עד שאינם שמים לב שיכול להיות כאן התנהגות שאינה נאותה לאנשים בני תרבות…

הרבה הצלחה