על מי חלים הוצאות דיון בבית דין?

שלום

באם התובע בדין תורה זוכה, האם הנתבע צריך לשלם את הוצאות פתיחת התיק והדיונים?
במידה ולא, מה ההגיון בזה, הרי כל אדם יכול לגרום לאדם אחר הפסד בעצם זה שבמקום לשלם לו, הוא מאלץ אותו לתבוע אותו בבית דין ורק כך לקבל את התשלום ובמקביל לספוג הוצאות מיותרות שלא באשמתו?

נ.ב. אציין שהנתבע מסרב לבוררות של רב לפי בחירתו האישית.

תודה

תשובה:

שלום רב,

נתבאר בשוע ס' יד ה שאין צריך לשל, אבל ודאי אם כוונת הנתבע בסירובו לשלם היא שיוציא התובע כסף להעמידו לדין חייב לצי"ש. ובישועות ישראל יד ה כתב דלדעת הרי"ף והרמב"ם חייב גם בדיני אדם.