לא העיקר הוא המדרש אלא המעשה

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
שאלתי אתזה כמה פעמים ועדיין לא הבנתי את התשובה אשמח אם כבוד הרב יוכל לעזור
כתוב במסכת אבות שלא העיקר זה המדרש שבן אדם לומד אלא המעשה ,לא העיקר הוא המדרש אלא המעשה,עכשיו לא הבנתי משהוא אם המטרה שבן אדם בא לעולם היא כדי לקיים מצוות ומקבל שכר בעיקר מתלמוד תורה,כי לפי מה ששמעתי אומרים "תלמוד תורה כנגד כולם",וכל אות שבן אדם אומר בתורה נחשבת 613 מצוות,ובן אדם שלומד יום אחד תורה בישיבה מקיים יותר מצוות ומבן אדם שנגיד יקיים את כל המצוות האפשריות בחייו ויתנדב לכל מיני ארגונים וכו', אבל לא ילמד תורה נגיד וזה יהיה אפשרי,אז איך אומרים שלא העיקר הוא המדרש כי מהמדרש שבן אדם לומד יש הכי הרבה שכר וזה התכלית של הבן אדם לעבוד פה כדי שיהיה לו שכר לפי מה שהבנתי ולגרום לקידוש ה',עכשיו לא הבנתי איך זה מסתדר כי יוצא כאילו שעיקר השכר בה מהלימוד
וגם שמעתי בשיעור של שאלות ותשובות של הרב יוסף מזרחי שהוא אומר שבן אדם שעכשיו לומד,ונגיד ח"ו נפטר בן אדם ברחוב וכל השכונה עושה לו קבורה,אז הבן אדם שלומד לא חייב ללכת ולעזור להם אלא הוא יכול להמשיך ללמוד , אז לא הבנתי איך זה מסתדר כי אם זה היה הולך לפי המשנה נראלי אז היה מחוייב שהבן אדם יעצור ללמוד ויעזור לשכונה לקבור אותו

ועוד שאלה שמעתי בהרצאה של הרב יוסף מזרחי בנוסף שהוא אומר על מסכת אבות שיש משנה כזאתי "כל הלומד על מנת ללמד מספיקין בידו ללמוד וללמד,והלומד על מנת לעשות מספיקין בידו ללמוד וללמד לשמור ולעשות",עכשיו הוא הביא דוגמא לזה שאם נגיד יש תלמיד בישיבה של בעלי תשובה שהוא התחיל ללמוד ויש לו הספק מסויים של לימוד במשך חודש נגיד שהוא מסיים מסכת תוך חודש,והוא התחיל ללמוד בצורה עצמאית ואז מתחילים לבוא אליו בעלי תשובה שהוא ילמד אותם מאחר שהוא כבר יודע ללמד,ואז נגיד הוא כל יום צריך ללמד שעתיים ביום בעלי תשובה,ועכשיו יוצא כביכול שהוא מפסיד שעתיים מן הלימוד שלו ויוצא שנגיד לאחר חודש הוא מפסיד 60 שעות של לימוד ואחרי שנה הוא מפסיד חודש שלם של לימוד נגיד אז הרב יוסף מזרחי אמר שלפי המשנה הזאתי בן אדם שלומד ומלמד יספיקו בידו שהוא יספיק ללמוד את כל מה שהוא כביכול "הפסיד" בזמן שהוא לימד תלמידים חדשים,ובנוסף לכך הרב יוסף מזרחי אמר שכל שעה שבן אדם תורה לחסד אז יוסיפו לבן אדם לחיים שלו,נגיד שבכל יום הוא יתרום שלוש שעות בארגון חסד אז מוסיפים לו 3 שעות לחייו או שהוא יחזור בגלגול וישלים את השלוש שעות הללו מזמנו,וכל כסף שבן אדם נותן לצדקה זה חוזר אליו,האם כבוד הרב אולי יודע את המקורות לדברים הללו?

תשובה:

שלום רב

הסברתי בעבר ואסביר זאת שוב. הלימדו הוא העיקר, נאמר ותלמוד תורה כנגד כולם. אלא שיש לנו הגדרה איזה לימוד הוא הלימוד החשוב – והוא אותו לימוד המביא לידי מעשה. תכלית הלימוד קיום המצוות, אף שהלימוד עצמו גבוה במעלתו מהמצוות עצמן.

אינני מבין למה את כל השאלות על שיעוריו של הרב הנ"ל אתה מפנה אלינו ולא לרב עצמו?…