ר' זרחיה הלוי

באיזה מאה בדיוק חי ר' זרחיה הלוי (רז"ה), מחשובי חכמי פרובנס וגֵרונה, בעל "ספר המאור". כמו כן האם בתחילת המאה? במחצית השנייה או בסופה?
תודה רבה

תשובה:

מתוך הביוגרפיה של פרויקט השו"ת – בר אילן:

רבי זרחיה הלוי 'בעל המאור' נולד בגירונדה (=גירונה) שבספרד בערך בשנת ד"א תת"ץ (1130), ונפטר בעיר מולדתו כנראה בשנת ד"א תתקמ"ו (1186). בצעירותו עבר לפרובנס (דרום צרפת), ולמד שם תורה אצל ר' אברהם ב"ר יצחק אב"ד (=ראב"י, קרוי גם 'הראב"ד השני') בצוותא עם ידידו ובר-פלוגתו ר' אברהם בן דוד ('הראב"ד השלישי' בעל ההשגות, לימים חתנו של רבו הראב"י), ואצל ת"ח אחרים. ספרו העיקרי הוא ספר 'המאור', שהוא השגות והוספות להלכות הרי"ף; על סדרי נשים ונזיקין נקרא 'המאור הגדול', ועל סדר מועד נקרא 'המאור הקטן'. ספר המאור נדפס עם הרי"ף בכל הדפוסים המצויים, והוא הוכנס למאגר פרוייקט השו"ת. על ספר המאור כתב הראב"ד השגות המכונות (על שם התיבות בהן הן פותחות) 'כתוב שם', שרק חלקן הקטן נדפס במהדורות המצויות – אך כולן נדפסו בימינו מכת"י, וגם הן הוכנסו למאגר. בנוסף נותרו בידינו כמה חיבורים קטנים שבהם השגות וויכוחים של הרז"ה עם חברו ויריבו הראב"ד בעל ההשגות, וכן נותרו בידינו כמה מתשובותיו. כמו כן חיבר את 'ספר הצבא' העוסק בכללי המדות שהתורה נדרשת בהן.