מלווה שמבקש מהלווה להעביר את הכסף לצדקה

אם לויתי דרך שירות שנקרא "מזומן בזמן" סכום כסף ולאחר ההלוואה המלווה מבקש שהחזר החוב יהיה בצורה שאני ישים בצדקה והוא יקח את אותו הסכום ממעשרות. האם שייך דבר כזה? או שאני חייב להחזיר למלווה ישירות והוא יחליט מה לעשות בכסף אח"כ?

תשובה:

שלום רב,

אין שום בעיה. הלווה נפטר ברגע שהוא עשה עם הכסף כרצונו של המלווה. והמלווה נחשב שנתן צדקה לעניין מעשרות, כאשר שלח שליח לתת לצדקה על חשבונו.

אם יש ריבית בהלוואה זו, העובדה שהכסף ניתן לצדקה ולא למלווה, אינה מתירה איסור ריבית כלל.

מקורות:

לעניין פטור הלווה עיין שו"ע חו"מ סי' קכ ונו"כ שם.

לעניין איסור ריבית, עיין שו"ע יו"ד סי' קס סעיף יד.