העלאת עצמות המת לארץ ישראל

מדובר על יהודי יקר שנולד וגדל בארץ ישראל ואח"כ עבר להתגורר בחו"ל ונפטר שם. לפני פטירתו ביקש להקבר בארץ ישראל ומסיבות כלכליות לא התאפשר. כעת האלמנה והבת הבכורה עלו לארץ ישראל ומבקשות להעלות את עצמות אביהן. המנוח לא השאיר צוואה ואין כל מסמך הכתוב בכתב המאשר את בקשתו ואחד הילדים שעדיין מתגורר בחו"ל המסוכסך עם האם והבת מנצל זאת מתנגד וטוען שאביו לא ביקש זאת. מה דעת ההלכה בעניין שכזה ?! למי יש עדיפות לאלמנה או לילדים ?! אם בכלל יש ?! האם יש מקורות הלכתיים כלשהם לטובת האלמנה .?!

תשובה:

שלום רב

הנושא של האלמנה והילדים אינו רלוונטי, מה שחשוב כאן הוא טובתו של הנפטר, ובענין זה יש מעלה גדולה לקבורה בארץ ישראל ומותר להוציא מת מקברו כדי להעבירו לשם, אולם לאידך גיסא יש גם מעלה לקבורה בקברי אבותיו, לכן אם הוא קבור ליד אבותיו אין להוציאו משם, אבל אם הוא קבור שם לבדו ניתן להעבירו לארץ ישראל. וראה עוד כאן בהרחבה על מקורות הדברים. כמובן שאם ביקש להקבר בארץ ישראל יש לקיים את בקשתו אבל אני מבין שיש ויכוח האם כך ביקש…