גניזת מצבה שלא שימשה ליעודה

שלום.א.חלקת קבר נקנתה בחיים ע"י זוג ערירי ונבנתה עליו מצבה זוגית בחיים עם השמות.הזוג החליט לקנות חלקת קבר בירושלים ואת הקבר הקודם נתנו לזוג אחר.עתה קברו את האשה מהזוג השני והמשפחה רוצה להחליף את המצבה בחדשה עם שמות הזוג השני וכו.השאלה האם צריכים לגנוז את המצבה הישנה שמעולם לא שימשה ליעודה כיון עד עתה כיסתה קבר ריק?או שמה ברגע שהזמינו את המצבה היא מקבלת את קדושתה וצריכים לגונזה?והאם לגונזה בקרקע או עם הגניזה הכללית של דברי קודש?ב.האם יש מקור בכתבי הקודש למספר היהודים שהיה בכל מדינות אחשוורוש בזמן מרדכי ואסתר?בתודה על תשובותיכם.

תשובה:

שלום רב

חשוב להבהיר, אין קדושה במצבה, אלא שיש איסור להנות מתשמישו של המת, ואיסור זה נוהג רק לאחר שנקבר שם, כל זמן שהקבר ריק, אפילו כבר נפטר אותו אדם המיועד להקבר שם, אין איסור להשתמש במצבה ואין צורך לגונזה. סיבת הגניזה אגב אינה מחשש בזיון וכדומה שהרי אין בה קדושה, אלא כדי שלא יבואו בטעות להשתמש בה.

לא ידוע לי על מספר היהודים שהיו במדינות אחשורוש, כדאי אולי לבדוק במקורות לגבי עליית עזרא שהיתה שנים ספורות אחר כך, אולי יש במקורות כמההיו באותה שעה וזה יתן איזו אינדיקציה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך יו”ד סי’ שס”ד ס”א. וע"ע באגרות משה חלק א’ יו”ד סי’ רמ”ה שנהגו לגונזה כדי שלא יבואו להכשל בכך.