סדר העולים לתורה כשאין כהן בבית הכנסת

אם אין כהן בבית הכנסת קורא ישראל במקום כהן ולא יעלה אחריו לוי אבל ראשון יוכל לעלות וכשקורין הלוי אומרים במקום כהן.
האם כך המנהג שאומרים כשלוי עולה ראשון – "ויעמוד לוי במקום כהן"?

תשובה:

שלום רב

אכן כן.  אין הבדל בין לוי לישראל, ובכל מקרה יש לומר לוי במקום כהן. יש להעיר, שאין ענין לתת ללוי ראשון יותר מישראל, ואדרבה, יש שהקפידו שלא לתת ללוי כדי שלא יטעו לומר שהוא כהן, ראה בית יוסף וב"ח בסי' קלה, וראה מור וקציעה שם שגם על פי קבלה אין ראוי לתת לו ראשון, אלא שהרמ"א שם בסעי' ו הכריע שמותר לתת ללוי ראשון. ולמעשה גם הספרדים הקלו בזה, ראה אור לציון ח"ב קריאת התורה פ"ט ושו"ת יביע אומר ח"ו סי' כד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לוי אינו רשאי לעלות שלישי, ואם העלוהו בטעות, יעמוד ליד הקורא עד הסוף ויעלה למפטיר או לאחרון, ובני וחמישי לא יעלה, ראה קנין תורה ח"א סי' מז.