שאלות בענין עדיפות לרכוש מיהודי

שלום רב
ראיתי בעבר שדנתם בדבר העדפת קניה מיהודי ע"פ גוי.
השאלה במקום דיש חברה גדולה שבבעלות גוי, אך הרבה מעובדיה יהודים [מצוי בארץ באחת מחברות החלב הידועות]. ויש חברה שבבעלות יהודי. האם בכה"ג יש גם עדיפות לחברה בבעלות יהודי, או שכיון דגם מהחברה השניה מתפרסנים יהודים, נקרא אותו דבר [במיוחד דאולי העבודים שומרי תו"מ, ולא בטוח שבעלי החברה שומרי תורה]
דבר נוסף האם זה שיש בעלי מניות יהודים הופך את הקניה להיקרא מיד יהודי.
מה הדין שבאחד יש הכשר יותר מהודר, גם אם סומך על הכשר שבמוצר השני, אך בד"כ מעדיף את ההכשר המוחזק ליותר מהודר.

תשובה:

שלום רב,

א. אני לא חושב שעתידם של העובדים על כך המוזנים של קנייתך. אבל אם אתה חושש שאכן כן, לכאורה אין כל עדיפות.

ב. אם יש כמה בעלי מניות יהודים, אין זה משנה משמעותית את העובדה שאתה רוכש מגוי במקום מיהודי. לדוגמא, אתה רוכש ב1000 שקל מגוי שמתוכם מגיעים אולי 100 שקל ליהודי, לעומת עדיפות של 1000 ש"ח מיהודי.

ג. זו שאלה מעניינת, בשו"ת מנחת יצחק (ח"ג סי' קכט) דן בהחרבה בסוגיה עד כמהמיש חובה להעדיף קניה מיהודי, ומסקנתו שאם אין הפרש ניכר חייבים להעדיף את הקניה מיהודי. כלומר, עליך להחליט עד כמה ההכשר המהודר עדיף לך. לעניות דעתי המבחן הוא אם היית קונה את ההכשר המהודר יותר למרות שהוא יקר יותר משמעותית. אז אתה יכול לקנות למרות שהוא מגוי. אבל אם אינך מוכן להשקיע סכום משמעותי על הכשר היקר, עליך להעדיף את הכשרות המעט פחות מהודרת, ולרכוש מיהודי.