האם מצוות ישוב א"י היא בין אדם לחבירו או בין אדם למקום?

האם מצות ישוב ארץ ישראל היא בין אדם לחבירו או בין אדם למקום?

תשובה:

שלום רב

ודאי זוהי מצוה שבין אדם למקום. מצות ישוב הארץ אינה ענין לאומי אלא רוחני טהור, מבחינה לאומית היינו מסתדרים נהדר גם באוגנדה כפי שהיו שהעלו רעיון כזה אי אז… מעלת ארץ ישראל וקדושתה רבה מאוד, זוהי ארץ שעיני ה' אלוקיך בה מראשית שנה ועד אחרית שנה, וידועים דברי הרמב"ן בפ' אמור שכל תכלית קיום המצוות אינה אלא בארץ ישראל [ובחו"ל אנו מצווים בכך רק בגדר "הציבי לך ציונים" שלא ישכחו מליבנו] וכו' וכו', ומחמת קדושתה של הארץ נצטוינו לשבת בה. לכן, מצות ישוב ארץ ישראל נוהגת גם היום שאין לנו כח של ציבור ואין רוב יושביה עליה ואין לנו מלך וסנהדרין, כדבריו הידועים של הרמב"ן בהשגותיו לספר המצוות, זאת למרות שמצות כיבושה ניתנה לנו כעם ולא כיחידים.