זמן קריאת שמע

בסד
שבוע מבורך
האם חסידים וליטאים נוהגים לקרוא שמע ישראל בבוקר לפי המגן אברהם או לפי בעל התניא והגר"א ?
מי שאיחר זמן קריאת שמע, יכול להתפלל את כל התפילה כרגיל עד חצות היום ? כולל ברכות שלפני שמע ישראל בשם ומלכות כרגיל ?

תשובה:

שלום רב

כיוןש מצות קריאת שמע בבוקר היא מהתורה, יש להקפיד לכתחילה על זמן מגן אברהם, כדי לקיים את המצוה לכל השיטות, זאת למרות שידוע בשם החזון איש שהעיקר להלכה כדעת הגר"א ובעל התניא. הגרש"ז אויערבך היה תמה מאוד על אנשים שמפסידים זמן מגן אברהם ונכנסים לחששות של ביטול מצוה דאורייתא.

כמובן ענין זה נוגע לגברים ולא לנשים שבעצם פטורות מקריאת שמע [בשונה מתפילה הן חייבות] ולא קוראות קריאת שמע אלא כדי לקבל עול מלכות שמים.

לגבי מי שאיחר כבר השבת לך בעבר כמה פעמים, שאם הוא גבר הוא יכול בדיעבד להתפלל כרגיל עד חצות היום, ואילו אשה תדלג ברכות קריאת שמע. כמובן כאן אנחנו כבר מדברים על זמן תפילה, ברכות קריאת שמע זמנם בזמן תפיל לא בזמן קריאת שמע.