קניית ספר מבית כנסת

שלום,
לסבי ז"ל הייתה הוצאת ספרים שלא הוציאה ספרים הרבה.
לא מזמן נתקלתי בספר ישן [משנת תשי"ד] שהוא היה מהמוציאים לאור בבית כנסת ישן.
ברצוני לבקש מהגבאי לקנות את הספר.
על הספר חתום שם של אדם פרטי, וכן על עוד ספרים נוספים בבית כנסת זה יש שם זה ואין חותמת וכדו של ביהכנס על הספר, אמנם הספרים הללו מונחים בספריה של ביהכנס.
רציתי לשאול כמה שאלות:
א. האם יש לחוש בזה לאיסור לא תחמוד?
ב. האם יש לחוש להונאה? אין לי מושג כמה שוה הספר לא נראה לי ששוה הרבה ורק לי הוא חשוב מפני שסבי הוא אחד מהמולי"ם, האם אני צריך לברר כמה שוה כזה ספר או כפי אשר יקבע הגבאי?
ג. האם יש לחשו שהספר אינו שייך לבית הכנסת מפני שיש עליו שם פרטי או שאני יכול להניח שהספרים נתרמו ? כאמור זהו בית כנסת ישן ויתכן מאד שהתחזוק שם ככה ככה ולכן לא נחתמו הספרים.
ד. האם יש בעיה כללית לבית כנסת למכור ספר שנתרם?
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב

א. אין כל חשש של לא תחמוד. איסור לא תחמוד הוא רק כאשר אדם מפעיל לחץ על בעל החפץ שימכרנו לו, אבל כאשר הוא מציע עסק ללא הפעלת לחץ אין כל בעיה. ראה רמב"ם גזילה ואבדה פ"א ה"ט טור ושו"ע חו"מ סי' שנט סעי' י. כאשר אדם מתכנן כיצד יפעיל לחץ הוא עובר באיסור של לא תתאווה כמבואר ברמב"ם שם.

ב. אין כאן חשש של הונאה, הספר מן הסתם לא שווה הרבה, וגם אין לו מחיר מוגדר, והכל לפי מה שתשתווה עם הגבאי.

ג. אני מניח שהספר שייך לבית הכנסת, מאוד מצוי שזקנים הולכים לבית עולמם והיורשים תורמים את ספריותיהם.

ד. הגבאי יש לו סמכות לפעול לטובת בית הכנסת, ואם הוא סבור שאין לספר כל שימוש ודמיו שווים לבית הכנסת יותר, הוא רשאי למוכרו.

בהצלחה רבה.