הסיבה לחיוב הריגת ילדי מדין

בס"ד

בפרשת מטות , משה רבנו ע"ה , מצווה את החיילים להרוג כל זכר בטף מהמדיינים :

א. מה אשמים הזכרים הקטנים ?
ב. מה הקשר של הטף לחטא בנות מדיין הבוגרות ?
ג. האם יש פרשן/ דרשן שניסה להבין את הציווי של משה בפרט לאור ציווי אחר ודומה מהעבר של עמ"י שניתן ע"י פרעה להשליך כל תינוק יהודי למים?

תשובה:

שלום רב

אכן שאלה כבדת משקל ביותר, אין לנו תשובה ברורה מלבד זו האחת, שהדבר נעשה על פי ציווי אלוקי ברור בלתי משתמע לשני פנים, בשונה מאירועים אחרים שהזכרת בהם נעשה הדבר מחמת שנאה אנושית הבוקעת מהחלק האפל והשחור ביותר שיכול להיות בלב של בן אנוש. הסיבה היא, שהעם המדיני הגיע לרמה כזו של השחתה שבורא עולם ראה שאין טעם לקיומם יותר ושום דבר טוב לא יכול עוד לצאת מהם. ידוע ענין המבול המתואר בהרחבה בפרשת נח. שם אומר הק"ה השחית כל בשר את דרכו לפני, ומשום כך הקב"ה אינו חפץ יותר בקיום היקום, כיון שעולם מושחת שאין סיכוי שיצא ממנו טוב, אין טעם לקיומו. הקב"ה הוא ארך אפיים וממתין לרשעים שישובו בתשובה כל זמן שיש עוד סיכוי כל שהוא שהדבר יקרה, אבל ברגע שכבר אין סיכוי להטבה, אין טעם לקיום. ממילא מובן שלא מדובר בעונש, מדובר בשאלה מהותית יותר, האם יש סיכוי שיצא משהו טוב מהילד הזה.

יום נעים!