הנחת דבר גוש חם בשבת על מאכל שאינו מבושל

האם מותר לחמם בשר טחון(יבש) על הפלטה בשבת, ולשים אותו על חומוס ולהוסיף שמן זית וכו.. (מדין דבר גוש).

תשובה:

שלום רב

לגבי עצם ההנחה של דבר יבש על הפלטה כידוע נחלקו הדעות, הגר"ע יוסף מתיר ורבים אוסרים [הגרי"ש אלישיב הגרש"ז אויערבך והגר"ש וואזנר] אבל אני מבין שלא זו שאלתך, אתה מניח את הבשר באופן המותר לכל הדעות [על גבי סיר אחר וכדומה]. בעצם כל דבר יבש יש לו דין גוש, לא מוזכר בהלכה שיעור למטה בדבר גוש, ולכן כל עוד הבשר חם בחום שהיד סולדת בו יש לחשוש ולא להניחו על דבר שאינו מבושל, החומוס למיטב הבנתי מבושל אבל השמן אולי לא. אבל על כך פנים מדובר במאכל שמאוד מהר כבר אין היד סולדת בו.