שינוי מצוואה בכתב באמצעות הוראה בע"פ ורישום שעבוד

בס"ד
אבא שהוריש בצוואה כתובה, את הבית והמשק החקלאי לבנו הקטן כאשר לפני כן שיעבד את הבית לבן הבכור כשהוא אומר לו כי בכך הוא מבטיח שהבית לא ימכר אלא ישאר תמיד כעוגן לילדים במקרה שמישהו יקלע למצוקה של דיור, דבר שהשמיע מס' פעמים בנוכחות כל הילדים בחודשיים שלפני פטירתו.
הבן הקטן התחתן ונולדו לו ילדים והוא מבקש לעזוב את המושב לעיר ולמכור את הבית והמשק בטענה שאינו מעוניין להמשיך לחיות במושב ואין אמירת האב יכולה לכבול את חייו.
כדי שיוכל למכור הוא חייב את חתימת הבן הבכור שאליו משועבד המשק.
האם הבן הבכור רשאי לחתום לו בלי שיש בזאת אי קיום צוואת האב, ואם הבן הקטן יפנה לבית המשפט מה קורה לפי החוק?

תשובה:

שלום רב,

לכאורה יש תוקף לצוואה בעל פה של האבא. אבל, הדין יכול להשתנות בהתאם לנוסח הצוואה בכתב. יש להעביר העתק מהצוואה.

מקורות:

אבא יכול לצוות שלא יתנו אלא סכום מסוים בשבוע וכדו'. עיין בשו"ע חו"מ סי' רצ סעיף כו ובנתיבות ס"ק יג שהתוקף הוא רק משום מצווה לקיים דברי המת. במקרה זה יש יותר תוקף לצוואת האב בע"פ משום שיש לכך תועלת לכל האחים ורישום השעבוד לטובת הבן הבכור יכול להיחשב כמעשה קנין, מדין סיטומתא. אבל, ייתכן שלפי נוסח הצוואה בכתב היה האבא מנוע מלצמצם או להגביל מה שנתן לבן הקטן.