ברכת המזון במוצאי שבת ראש חודש / מלאכה לפני הבדלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

*שבת ר"ח שאכלתי סעודה שלישית עד אחרי צאת הכוכבים האם אני צריכה להזכיר "יעלה ויבוא" בברכת המזון?
ומה לגבי "רצה והחליצנו"?

*מי שמבדיל במוצאי שבת ומדליק את הנר של ההבדלה האם מותר לכבות את הגפרור או שעדיף שלא כי אז עובר על אב מלאכה מכבה בשבת?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

1. כיון שאכלת כזית פת לפני השקיעה אומרים רצה ויעלה ויבוא, וכך נוהגים כל ישראל כל שבת. השאלה היא כאשר ראש חודש במוצאי שבת, שאז תחילת הסעודה מחייבת רצה וסופה יעלה ויבוא ואלו שני דברים הסותרים זה את זה, שכן עלינו להחליט אם להתייחס בברכה זו כאילו אנחנו בשבת או בראשון ונחלקו בכך הדעות, ולכן במקרה כזה משתדלים לסיים את האכילה לפני השקיעה ואומרים רק רצה. אבל כאמור במקרה שלנו אין מקום לשאלה.

2. אם אסור לכבות בטח היה אסור גם להדליק שזהו איסור חמור יותר… לפני שמדליקים את הגפרור יש להבדיל בדיבור או בתפילת ערבית על ידי אמירת אתה חוננתנו, או על ידי שאומרים ברוך המבדיל בין קודש לחול, לפני כן אסור לעשות כל מלאכה [ומכל מקום כיון שכבר היה צאת הכוכבים האיסור הזה אינו מן התורה אלא מדברי חכמים].

שבוע טוב!